Een keizersnede is een flinke buikoperatie en het kost tijd om hiervan te herstellen. Het is belangrijk je zo snel mogelijk goed te laten informeren en adviseren door je directe zorgverleners zodat je weet wat je kunt verwachten. Daarnaast kun je jouw herstel bevorderen met de volgende tips:
Zorg voor voldoende rust
Rust is essentieel, maar dit kan met een pasgeboren baby een flinke uitdaging zijn. Er is meestal nog geen ritme en slaapjes zijn vaak kort. Probeer toch op de momenten dat de baby slaapt zelf ook een dutje te doen en ’s avonds niet te lang op te blijven. De verleiding is vaak groot om toch even een klusje te doen of gezellig bij de visite te blijven, maar probeer te focussen op je herstel.
Vraag om hulp
De zorg voor een pasgeboren baby is veelomvattend en kan uitputtend zijn. Vraag om hulp van een partner, een vriendin of (schoon)familie. Wanneer je zelf echt uitgeput raakt herstel je minder goed en het kan ook voor spanning zorgen tussen jou en de baby.
Verwerk je emoties
Tijdens je bevalling kun je een rollercoaster aan zowel positieve als negatieve emoties ervaren. Helemaal wanneer de bevalling anders verloopt dan gehoopt, bijv. bij een spoedsituatie, kan dit behoorlijk traumatisch zijn. Deze nieuwe, vervelende gevoelens kunnen de overgang naar het ouderschap moeilijker maken en kunnen stress geven en zelfs gevoelens als schuldgevoel en schaamte oproepen. Veel mensen hebben er baat bij hulp te krijgen bij het verwerken van deze emoties. Deel dit met je partner, vriend, verloskundige of therapeut. Vroegtijdige ondersteuning krijgen kan het risico op een postpartumdepressie helpen verminderen en kan vrouwen met een postpartumdepressie helpen een snellere behandeling te krijgen.
Maak regelmatig een wandeling
Tijdens de eerste paar weken van herstel zijn tillen en intensieve inspanning en oefeningen niet mogelijk en verstandig. Het beste alternatief is wandelen en zal je helpen om lichamelijke en geestelijk fit te blijven. Een wandeling maken vermindert ook het risico op bloedstolsels en andere hart- of vaatproblemen.
Plan voor de pijn
In de eerste weken na de keizersnede wordt pijnstilling door de arts voorgeschreven. Mocht die niet voldoende werken is het altijd verstandig om contact met de arts op te nemen. Het is niet nodig om pijn te lijden terwijl je worstelt met alle andere dingen het ouderschap met zich meebrengt.
Let op tekenen van infectie
Let op tekenen van infectie, zoals zwelling, hevige pijn, rode strepen die uit de incisie komen of koude rillingen. Meet ook in het begin zeker elke 24 uur je eigen temperatuur. Neem contact op met je huisarts als deze symptomen optreden.
Voorkom obstipatie
De combinatie van hormonale verschuivingen, zwakkere buikspieren en veel liggen kan tot darmklachten en verstoppingen leiden. Ernstige obstipatie kan pijnlijk zijn en door persen kan de incisie in de keizersnede beschadigd raken. Drink genoeg water en eet gezond en genoeg vezelrijk voedsel, zoals fruit en groenten. Blijven de obstipatie klachten na 2 maanden nog aanhouden, dan kunnen de osteopaten van PUUR je zeker helpen de klachten te verminderen.
Krijg ondersteuning bij het geven van borstvoeding
Wanneer je graag borstvoeding wilt geven kan dit in sommige gevallen moeilijker gaan na een keizersnede. Neem in dat geval contact op met een lactatiekundige, deze kan je goed helpen en de kans op succes zo groot mogelijk maken. Ervaart je baby slik- en drinkproblemen, of heeft hij een kort tongriempje dan kan de osteopaat vaak goed helpen.
Denk niet ‘Het hoort er nu eenmaal bij…’
Sommige vrouwen ervaren langdurig (pijn)klachten na een keizersnede. Anderen ervaren bijvoorbeeld spierzwakte, incontinentie, buikpijn, rugklachten of depressieve gevoelens. Deze problemen komen vaak voor en mede daardoor denken veel vrouwen ‘dat het er nu eenmaal bij hoort’. Onze ervaring is dat osteopathische behandelingen veel pijnklachten kunnen verminderen of geheel doen verdwijnen.
Als de symptomen na de laatste postpartumafspraak aanhouden kun je contact opnemen met je arts of verloskundige. Zij kunnen je doorverwijzen een specialist of tips geven om de klachten thuis op te lossen. Mochten je klachten depressief van aard zijn of plots toenemen, neem dan altijd contact op met je huisarts.