Te kort tongriempje bij baby’s
Een baby met een kort tongriempje kan problemen ervaren bij het voeden, waaronder verminderde zuigkracht, onvoldoende gewichtstoename en moeilijkheden bij het vasthouden van de borst of fles. Dit kan ontzettend frustrerend zijn, voor zowel de baby als de ouders. Want bij de moeder die borstvoeding geeft kan dit leiden tot pijnlijke borsten en ontstekingen.
Veel ouders komen met hun baby na het knippen of laseren van een te kort tongriempje of lipbandje onder behandeling van de osteopaten van PUUR. Niet omdat de ingreep niet gelukt is, maar een verkeerd aangeleerde drinkmethode of verminderde mobiliteit van de nek, kaak en tongbeen spelen ook een grote rol bij slikken en drinken.
Maak een afspraak
Heeft jouw baby last van een te kort tongriempje of hiervoor net een behandeling ondergaan bij de tandarts of KNO-arts? Maak dan eenvoudig online een afspraak bij PUUR Osteopathie.
Hebben we online geen plek of moeten jullie lang wachten? Neem dan telefonisch contact met ons op. Baby’s en kinderen hebben altijd voorrang en bij een uitvaller zullen we indien gewenst contact met jullie opnemen om de afspraak te vervroegen.
Meer over een te kort tongriempje bij baby’s
Een te kort tongriempje (ankyloglossie, ‘tongue tie’, frenulum breve) beperkt de beweging van de tong. En het is juist belangrijk dat de tong goed beweegt, dat moet hij namelijk enkele duizenden keren per dag doen tijdens het slikken, eten / drinken en praten. Een te kort tongriempje komt, in meer of mindere mate, bij 10% van alle baby’s voor.
Hoe kan osteopathie helpen?
Osteopathische behandeling voor én na een tongriem ingreep: waarom het essentieel is en wat het inhoudt.
Bij PUUR Osteopathie zijn we er trots op dat we nauw samenwerken met tandartsen en lactatiekundige. Zo kunnen we jouw baby de beste zorg bieden bij tongriem en slik- en drinkproblemen. Deze samenwerkingen zorgen voor de juiste diagnose en de best mogelijke hulp. De meeste baby’s zien we na een ingreep. Soms is een ingreep echter niet nodig, maar ook dan bieden wij hulp. Of je nu voor of na een tongriemprocedure komt, wij zijn er om jullie te ondersteunen.
Door middel van zachte mobiliserende technieken kunnen de ervaren osteopaten van PUUR de resultaten na een ingreep aanzienlijk verbeteren. Onze behandelresultaten tonen aan dat het aanpakken van spanning en bewegingsverlies van o.a. de tongbeen, kaak, nek en cranium in combinatie met het bevrijden van het tongriem en mondbodem bijdragen aan een snelle verbetering van de slik- en drinkfunctie na de operatie.
Verder kijken wij onder andere naar; kaakpositionering, spanning van het tempero-mandibulaire gewricht, vorm van het gehemelte van de baby, de zenuwen van de spijsvertering, relatie met andere schedelbotten en het type tongriem.
Hierdoor zal de baby beter slikken en drinken aan borst en fles. PUUR werkt indien nodig samen met Lactatiekundige en Prelogopedie.