Last van klachten tijdens je zwangerschap?
Je zwangerschap is een bijzondere tijd, je hebt er waarschijnlijk erg naar uitgekeken – en misschien ook wel lang op gewacht. In deze periode verandert je lichaam enorm snel. Je hormoonhuishouding staat compleet op z’n kop en je lichaam moet zich non-stop aanpassen aan het kindje dat groeit in je buik. Dit kan best wat klachten geven en is echt niet altijd makkelijk! De osteopaat kan je helpen deze zwangerschapsklachten te verminderen op een veilige manier voor jou en je kindje. En dat de behandelingen je lichaam ook voorbereiden op de bevalling is natuurlijk mooi meegenomen!
Tijdens je zwangerschap kun je last krijgen van verschillende ‘zwangerschapskwalen’:
- Overactieve blaas / incontinentie
- Blaasontstekingen
- Rug- en bekkenklachten
- Bekkeninstabiliteit
- Middenrifklachten
- Stemmingswisselingen
- Pijn aan het stuitje
- Bandenpijnen
- Rusteloze benen, krampen
- Opgezette benen
- Zwangerschapsischias
- Gastro-oesophagale reflux / oprispingen
- Darmproblemen
Hoe ontstaan zwangerschapsklachten?
Door je groter wordende buik verandert je lichaamshouding: je lichaamszwaartepunt verplaatst zich naar voor. Hierdoor krijg je een hollere rug. Dit kan rugklachten veroorzaken. Ook kunnen ‘oude’ blessures tijdens een zwangerschap ineens opspelen, blokkades in de wervelkolom, oude littekens thv de buik of bijvoorbeeld vroegere problemen thv voet of knie.
Je buik wordt niet alleen zichtbaar dikker, ook binnen in de buikholte neemt je baarmoeder steeds meer ruimte in beslag. Om plaats te maken voor je kindje moeten je organen daarom ruimte maken. Dit heeft invloed op het functioneren van de verschillende organen.
Zo zal je blaas minder uit kunnen zetten en eerder het seintje naar je hersenen sturen dat je moet plassen. Je darmen kunnen minder bewegen wat kan zorgen voor obstipatie. Je maag wordt omhoog geduwd waardoor de spanning op de sluitspieren van je maag in- en uitgang verandert en deze minder goed werken. Dit kan zorgen voor omhoogkomend maagzuur. Door druk van de organen kunnen bloed- en lymfevaten en zenuwen in het kleine bekken in de verdrukking komen. De verslechterde doorstroming in je benen kan zorgen voor rusteloze, opgezette benen en/of zwangerschapsischias (blokkade van de heupzenuw).
De invloed van hormonen
Zwangerschapshormonen zorgen voor versoepeling van weefsels om je lichaam voor te bereiden op de bevalling. Kraakbeenverbindingen in je bekken worden bijvoorbeeld zachter zodat je kindje straks makkelijker door het geboortekanaal kan. Soms begint dit versoepelingsproces al vrij vroeg in je zwangerschap. Door druk van de organen in het kleine bekken samen met de invloed van zwangerschapshormonen kan dit bekkenklachten geven.
De grote hormonale veranderingen zorgen voor stemmingswisselingen of negatieve gevoelens. Door de organen (eierstokken en bijnieren) te behandelen die de hormonen aanmaken, kunnen deze stemmingswisselingen verminderen.
Wat doet de osteopaat?
De osteopaat zoekt met zachte handvattingen naar weefsels die met elkaar in verbinding staan en bij jou voor problemen zorgen. Door middel van zachte manuele technieken worden eventuele bewegingsverliezen weggenomen, wordt de doorbloeding verbeterd en druk op organen en weefsels verminderd. De oorzaak van je klachten probeert de osteopaat op deze manier weg te nemen, waarna jouw lichaam zichzelf herstelt en beter voorbereid is op je bevalling.
Hoeveel behandelingen zijn er nodig bij zwangerschapsklachten?
Na 3 – 5 behandelingen nemen je meeste klachten af.